Cerita dongeng asal mula cianjur dalam bahasa sunda

Posted on


Cerita dongeng asal mula cianjur dalam bahasa sunda

Penjelasan:

Sifat Pak Kikir sareng putrana

Baheula, baheula di hiji kampung anu subur, aya tuan tanah anu beunghar. Anu gaduh bumi ngatur bagian sawah sareng kebon di kampung.

Juragan Bumi ngagaduhan pepelakan anu loba, tapi sakedik kanggo dibagi atanapi masihan zakat.

Yap, sifat tuan tanah ieu pelit pisan, babaturan kuring. Sakumaha warga kampung nyebatna “Pak Kikir”.

Pak Kikir sanés ngan ukur pelit sareng désa sanés, tapi ogé ka murangkalihna nyalira.

Dina hiji dinten, hiji akina ngasongkeun nginjeum nasi pikeun putuna anu henteu tuang. Nanging, Pak Kikir henteu kersa masihan.

Putra Pak Kikir ngadangu éta, teras anjeunna nyandak sakarung nasi anu dipibanda sareng dipasihkeun ka sepuh éta.

Tétéla, putra Pak Kikir sering ngabantosan désa, utamina jalma miskin sareng sepuh. Sipat ieu kontras pisan sareng bapakna anu pelit.

Pesen ti Eyang Tua Ninggalkeun Kampung

Usum hujan sumping sareng para wargi nyiapkeun kanggo lebet usum tandur.

Aranjeunna ngayakeun salametan anu nyungkeun ladang sareng kebonna dijaga tina hama sareng dipasihan panén anu réa.

Pak Kikir ogé ngayakeun salametan sahingga panénana réa. Anjeunna ngajak warga désa ka imahna, tapi anjeunna nyayogikeun sakedik tuangeun sareng henteu sadayana tamu ngagaduhan pangsa.

Nalika wargi aya di bumi Pak Kikir, saurang nini sepuh sumping nyungkeun sakedik nasi. Tapi Tuan Kikir henteu kersa mikeunana malahan ngantunkeun nini sepuh éta.

Putra Pak Kikir ningali kajadian éta. Teras, anjeunna néwak nini sareng mikeun sabungkus nasi.

Si nini resep pisan sareng ngadoa ka anak Pak Kikir supados hirupna mulya. Anjeunna ogé mamatahan yén engké wengi nalika hujan, putrana Pak Kikir kedah langsung angkat ka kampung sareng henteu ngawartosan ka saha waé sateuacan wengi ayeuna.

Nini ogé mamatahan putra Pak Kikir pikeun ngundang sadaya warga désa. Tapi anjeunna henteu kersa nyaritakeun alesanana balik pesen ti nini.

Tétéla yén peuting, hujan mimiti turun. Putra Pak Kikir ogé ngondang bapakna pikeun angkat ti kampung, sapertos pesen ti nini na.

Tapi Pak Kikir henteu hoyong percanten kana cariosan putrana sareng nolak angkat ti kampung. Sabalikna, anjeunna nyangka yén ninggalkeun bumi tiasa ngajantenkeun hartana dijarah.

Kusabab bapakna nolak, putrana Pak Kikir milih ngawartoskeun ka désa ku mencétan kentongan. Anjeunna ngajak warga supados angkat ti kampung.

Nini némbongan sareng ngawartosan désa-désa supados angkat ti kampung. Sadayana padumuk nurut sareng gura-giru ninggalkeun désa pikeun bukit, kecuali Pak Kikir, anu henteu kersa nyésakeun hartana di bumi.

Hujan beuki beurat jeung kilat ngagenclang, lalaunan cai hujan mimiti ngabanjiran kampung jeung cai beuki luhur beuki luhur. Pak Kikir panik nyungkeun bantosan.

Nanging, teu aya anu sanés sareng anjeunna titeuleum ku harta karunana.

Isukna, warga ningali kampungna tilelep kana danau ti luhur bukit. Aranjeunna langsung milarian lahan énggal kanggo hirup.

Penduduk ngajantenkeun putra Pak Kikir salaku pamimpin désa.

Di kampung énggal, putrana Pak Kikir ngadistribusikaeun lahan kalayan lumayan kanggo warga. Warga ogé nurut ka putrana Pak Kikir sareng damel babarengan ngawangun saluran irigasi.

Beuki nambahan, désa éta ngagaduhan seueur kebon anu subur sareng saluran irigasi.

Désa anu katelah Désa Anjuran, kusabab pangeusi na nurut kana naséhat pamingpinna.

Kusabab sistem irigasi anu saé di dinya, kampung éta teras dingaranan Cianjur. Kusabab “ci” dina basa Sundana hartosna cai.


Leave a Reply

Your email address will not be published.